mksqen
20
Чет, Јун
0 Нови / 7 дена

Град Скопје апелира да се пријави фрлање отров на јавни површини

Град Скопје апелира да се пријави фрлање отров на јавни површини

Типографија

Град Скопје апелира доколку се забележи појава на труење животни да се пријави во полиција на бројот 192, или во ЈП „Комунална хигиена“ на 02 3216-644 и во стационарот „Вардариште“ на 02 8201-357.

Фрлањето отров и отровни материи на јавни површини со цел труење бездомни животни е крајно неодговорна постапка, претставува сериозна опасност по здравјето и животот на луѓето и животните, а воедно е и кривично дело, соопштија од град Скопје, осудувајќи го фрлањето отров од одредени неоговорни поединци или групи.

Град Скопје во соопштението потестува дека во 2007 година е отворен стационарот за бездомни животни во Вардариште, кој го стопанисува ЈП „Комунална хигиена“, каде работи согласно принципите за хуман третман на животните - ЦНР програма (catch, neuter, release - „залови, стерилизирај, пушти“), осмислена од Светската асоцијација за заштита на животни (WSPA) и Кралското здружение за заштита на животните на Велика Британија (RSPCA). Изминативе неколку години капацитетот на стационарот „Вардариште“ е зголемен двојно. Објектот е изграден според европски стандарди и во него се сместени 48 нови боксови за сместување и хуман третман на заловените кучиња скитници, за што Градот Скопје потроши околу седум милиони денари, се вели во соопштението.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Најпопуларни вести во категорија Скопје

This module can not work without the AcyMailing Component