mksqen
27
Вто, Фев
0 Нови / 7 дена

Балкански рис на ѕидот на државна зграда во Елбасан

Балкански рис на ѕидот на државна зграда во Елбасан

Типографија

Активисти за заштита на реткиот балкански рис насликале мурал од ова ендемско животно на ѕидот на една административна зграда во албанскиот град Елбасан.

Станува збор за седиштето на регионалната управа за заштитени подрачја. Насликан е еден од рисовите што бил фотографиран со фотозамка во албанскиот национален парк Шебеник-Јабланица во 2012 година, поставена од истражувачкиот тим на Здружението за заштита и зачувување на природната средина во Албанија (ППНЕА).

Ова е уште еден потег со кој активистите за заштита се обидуваат да ја подигнат јавната свест за напорите за зачувување на балканскиот рис, од кој се проценува дека во дивината останале само триесетина возрасни единки, кои живеат главно на пограничните планински венци во југозападниот дел на Балканот. Редовно се организираат и училишни активности во кои децата го цртаат балканскиот рис, и во Албанија и во Македонија.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан