mksqen
17
Пет, Сеп
0 Нови / 7 дена

УСАИД ќе ја забрзува изградбата на фармата на ветер Мешиховина

УСАИД ќе ја забрзува изградбата на фармата на ветер Мешиховина

Типографија

Претпријатието за електрична енергија Електропривреда ХЗХБ потпиша Меморандум за соработка со УСАИД, кој треба да ја забрза изградбата на фармата на ветер Мешиховина.

Договорот беше потпишан од страна на директорот на мисијата на УСАИД во БиХ, Питер Дафи и генерален директор на Електростопанство на ХЗХБ Маринко Гаја. Проектот става акцент на завршувањето на студијата за фарма на ветер Мешиховина, кој е потребен за да се добие одобрение за градење.

  • Овој договор ќе овозможи идентификација на законските, регулаторните и административните пречки со кои инвеститорот се соочува во процесот на лиценцирање. УСАИД ќе го скрати и поедностави и ќе ги поттикне инвестициите во енергетскиот сектор - се вели во соопштението од ХЗХБ.

ХЗХБ потпишаа договор за изградба на фармата на ветер Мешиховина, во вредност од 72 милиони евра со германската компанија Сименс во март минатата година. Трафостаницата ќе биде инсталирана од страна на конзорциум на АББ од Хрватска и Електроцентар Петек во проект вреден уште четири милиони евра.

Изградбата на парк на ветерници Мешиховина е финансиран од Германската развојна банка KfW.

Електропривреда ХЗХБ е најмалото од трите босанските претпријатија во државна сопственост и е со седиште во Федерацијата. Најголемото претпријатие за електрична енергија во земјата е Електростопанство на БиХ, исто така, со седиште во Федерацијата, додека Електропривреда РС е претпријатие за електрична енергија на Република Српска.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан