mksqen

Повеќе од 25 илјади лица во Сомалија се болни од колера

Повеќе од 25 илјади лица во Сомалија се болни од колера

Типографија

Повеќе од 25 илјади лица во Сомалија се погодени од колера, односно акутна водена дијареја, а се очекува бројот на заболени двојно да се зголеми во следните месеци, до почетокот на летото.

Ова го соопштија од  Светската здравствена организација (СЗО).

-Стапката на смртност предизвикана од болести заради загадена вода или храна во Сомалија веќе изнесува 2,1 отсто, додека смртноста предизвикана од колера достигнува стапка од 14, 1 отсто во Средна Џуба и 5,1 отсто во Баколу - изјави портпаролот на ОН, Јенс Лерк.

Од почетокот на годината во земјата се пријавени околу 533 смртни случаи, поврзани со избувнување на епидемијата од колера.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет