mksqen
20
Чет, Јун
0 Нови / 7 дена

Последни вести

Џиновски балон од пластични ќеси ќе ја придружува иницијативата Книги за ѓубре

Балкан

In Love We Trash - огромен балон од користени пластични кеси ќе се надува пред Споменикот на советската армија на 22 април по повод петтото издание на иницијативата „Книги за ѓубре“.

Загадување на крајбрежјето кај Драч

Балкан

Масовно загадување на водите на Јадранското Море е регистрирано на крајбрежјето на албанскот пристанишен град Драч.

По труењето, еколози се борат да ги спасат мршојадците во Бугарија

Балкан

Членовите на бугарското здружение „Подиви Родопи“ се вклучило во потрагата по отровни мамци во областа Кресна, во која во изминатите две недели беше отруена цела колонија ретки белоглави мршојадци.

Фотографии од загрозени видови во Пука, Албанија

Балкан

При проверката на фотозамки од балканскиот рис тимот на организацијата ППНЕА останал изненаден од снимките.

Кај Тепелена ќе се гради првиот енергетски парк на ветерници во Албанија

Балкан

Албанската Влада даде зелено светло за изградба на првиот енегетски парк на ветерници, кој ќе биде изграден во близина на јужниот град Тепелена.

Енергетската заедница ќе воведува санкции за БиХ

Балкан

Енергетската заедница (ЕЗ) ќе воведе сет на казнени мерки за Босна и Херцеговина, почнувајќи од 1 април.

Македонија, Косово и Албанија во акција за зачувување на заштитеното подрачје Шар Планина - Кораб

Балкан

Министрите за животна средина на Македонија, Косово и Албанија разговараа за имплементација на заедничката визија за прекуграничното заштитено подрачје Шар Планина - Кораб.

Хрватските возачи да внимаваат на ежови

Балкан

Хрватскиот центар за заштита на животните и природата„Кеј“ ги предупредува возачите да внимаваат на патиштата за да се намали страдањето на ежови.

Во Бугарија на часот за планетата Земја очите ќе се отворат за Рила

Балкан

Гаси светлата, отвори ги очите за планетата е повикот на Часот на Земјата оваа година, организиран од еколошките организации WWF.

И бугарските екоактивисти ќе се борат против пластиката во водите

Балкан

Кампања против загадувањето со пластика во водните басени во Бугарија почнаа екоактивистите по повод Светскиот ден на водата.

Владата на БиХ го усвои договорот за емисии на стакленички гасови

Балкан

Владата на Федерацијата на Босна и Херцеговина ја усвои Спогодбата за соработка во областа на заштитата на животната средина, сертификација и намалување на емисиите на стакленички гасови, методологија за оценка на квалитетот на инфраструктурата и енергетската ефикасност на обновливите извори на енергија.

Умерен земјотрес го погоди Чанаккале

Балкан

Земјотрес со интензитет од 4,3 степени според Рихтерова скала го погоди округот Чанаккале, во западниот дел на Турција.

Одбележување на Светскиот ден на шумите во Србија

Балкан

Светскиот дена на шумите, 21 март, во Србија ќе биде одбележан со садење дрва од 20 до 23 март, во повеќе од 90 градинки и основни училишта.

Со албански велосипед против загадувањето во Тирана

Балкан

Еколошки организации во соработка со градската управа на Тирана отвориле работилница за да се направи албански велосипед.

Уметница во борба против речното загадување

Балкан

Албанската активистка Џентијана Мускај направила изложба од над 40 фотографии од загадувањето на реката Ѓаница.

This module can not work without the AcyMailing Component