mksqen

Екстремните дождови низ САД може да се зголемат петкратно

Екстремните дождови низ САД може да се зголемат петкратно

Типографија

На крајот на векот, бројот на бури во лето кои произведуваат екстремни дождови може да се зголеми за повеќе од 400 отсто во делови на САД вклучувајќи и делови од Мексиканскиот Залив, Атлантскиот брег и Југозападниот регион.

Ова се наведува во новата студија на научниците од Националниот центар за атмосферски истражувања (NCAR).

Студијата, објавена во списанието Nature Climate Change, исто така смета дека интензитетот на поединечни екстремни врнежи од дожд може да се зголеми за 70 отсто во некои области. Тоа би значело дека бура која сега е околу два инчи веројатно во иднина ќе биде речиси 3,5 инчи.

  • Тоа се огромни зголемувања - вели Андреас Преин, научник во NCAR. Тој открива дека во иднина во делови на САД може да се очекува да се доживее пет вакви бури во една сезона, секој со интензитет како силна или посилна од тековната бура.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет