mksqen

Пониски давачки за штедачите на вода во Бугарија

Пониски давачки за штедачите на вода во Бугарија

Типографија

Бугарските власти воведуваат нови стимулативни мерки за заштеди на вода во туризмот и во наводнувањето.

Според информациите од Министерството за животна средина и водите, се предвидува земјоделците и хотелиерите да плаќаат пониски давачки, ако ја сведат потрошувачката на вода во воспоставени граници.

Плаќањето би се вршело според тарифа што се подготвува од работна група во Министерството, а нормите ќе се определат заедно со Министерството за туризам. Во земјоделскиот сектор тие се определени врз основа на хидрометеоролошките услови во различните делови на Бугарија, културите што се одгледуваат, како и според тоа дали се наводнува со или без систем „капка по капка“. Нормите за хотелите ќе се утврдат во зависност од бројот на ѕвезди.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан