mksqen

Британската влада го одобри проектот за изградба на нуклеарна централа во Хинкли Поинт

Британската влада го одобри проектот за изградба на нуклеарна централа во Хинкли Поинт

Типографија

Британската влада го одобри проектот за изградба на нуклеарна централа во Хинкли Поинт, кој ќе го финансира францускиот енергетски гигант ЕДФ.

Одобрението од британската влада следувало во моментот кога ЕДФ донеле конечна одлука да го финансираат проектот вреден 18 милијарди фунти што е поддржана од страна на кинескиот државен нуклеарен гигант ЦГН.

Проектот предизвикал протести од синдикалните организации во рамките на ЕДФ, кои се обиделе да го блокираат наведувајќи дека ова ќе ја загрози финансиската моќ на компанијата, која веќе се соочува со финансиски проблеми околу обновата на нуклеарните електрани во Франција.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет