mksqen

Град Скопје апелира да се пријави фрлање отров на јавни површини

Град Скопје апелира да се пријави фрлање отров на јавни површини

Типографија

Град Скопје апелира доколку се забележи појава на труење животни да се пријави во полиција на бројот 192, или во ЈП „Комунална хигиена“ на 02 3216-644 и во стационарот „Вардариште“ на 02 8201-357.

Фрлањето отров и отровни материи на јавни површини со цел труење бездомни животни е крајно неодговорна постапка, претставува сериозна опасност по здравјето и животот на луѓето и животните, а воедно е и кривично дело, соопштија од град Скопје, осудувајќи го фрлањето отров од одредени неоговорни поединци или групи.

Град Скопје во соопштението потестува дека во 2007 година е отворен стационарот за бездомни животни во Вардариште, кој го стопанисува ЈП „Комунална хигиена“, каде работи согласно принципите за хуман третман на животните - ЦНР програма (catch, neuter, release - „залови, стерилизирај, пушти“), осмислена од Светската асоцијација за заштита на животни (WSPA) и Кралското здружение за заштита на животните на Велика Британија (RSPCA). Изминативе неколку години капацитетот на стационарот „Вардариште“ е зголемен двојно. Објектот е изграден според европски стандарди и во него се сместени 48 нови боксови за сместување и хуман третман на заловените кучиња скитници, за што Градот Скопје потроши околу седум милиони денари, се вели во соопштението.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Скопје