mksqen

Наскоро ќе се гради пречистителна станица за Кочани

Наскоро ќе се гради пречистителна станица за Кочани

Типографија

Со потпишување на договорот со консултантската куќа СЕКО во октомври минатата година, во Кочани започнаа активностите за изградба на колекторски систем и пречистителна станица на отпадните води.

Активностите се спроведуваат според однапред утврдената динамика од страна на Комуналното јавно претпријатие „Водовод“ и општина Кочани.

  • Од потпишувањето на договорот со компанијата СЕКО во октомври минатата година реализиравме неколку значајни активности. Набавени се цевки и шахти за колекторскиот систем долг 10 километри, а по барање на поголем број изведувачи го продолживме рокот за поднесување на документи за изградба на пречистителна станица до 5 септември. Со ова ги задоволивме барањата на заинтересираните компании кои во мегувреме го посетија теренот каде што ќе се гради пречистителната станица за одпадни води - информира Љупчо Папазов, директор на КЈП „Водовод“ од Кочани.

Според Папазов пречистителаната станица ќе се гради во непосредна близина на селото Мојанци, а наредните месеци се очекува да започнат градежните работи на првиот дел од колекторот заедно со приклучоците. За на пролет е планирано да продолжи изградбата на вториот дел од колекторскиот ситем, а се очекува и старт на градежните работи на пречистителаната станица.

Вкупната инвестиција за овој капитален проект кој треба да заврши во 2019 година, изнесува една милијарда и 100 милиони денари, односно 21 милион швајцарски франци кој ќе се реализира со финансиска подршка на швајцарската Влада, Министерството за животна средина и просторно планирање и општината Кочани.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Македонија