mksqen

Последни вести

Grid List

Нула отпад ги награди училиштата од Карпош што собираа електронски и електричен отпад

Скопје

Еколошката организација „Нула отпад“ ги награди училиштата од општина Карпош што имаа собрано најмногу електричен и електронски отпад.

Во ЗЕЛС стручна обука за биоенергетски проекти

Скопје

Во организација на општина Карпош и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) во Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Македонија - ЗЕЛС се одржа тренинг за биоенергетски проекти во финансискиот сектор.

Волково со најсовремена пречистителна станица за отпадни води

Скопје

Во скопското село Волково функционира пречистителната станица за отпадни води, која е најсовремен објект од овој вид во земјата, чија изградба чинеше 6,7 милиони евра.

Се продолжува ролерско-велосипедската патека на кејот на Вардар во Горно Лисиче

Скопје

Екипите на Град Скопје и на ЈП „Улици и патишта“ ја асфалтираат ролерско-велосипедската патека на кејот на реката Вардар во Горно Лисиче.

Акција за собирање кабаст отпад во општина Аеродром

Скопје

Општина Аеродром во соработка со Град Скопје и јавното претпријатие „Комунална хигиена“ утре ќе реализира акција за собирање кабаст отпад.

Порибени водите на реката Вардар

Скопје

Во водите на реката Вардар пуштени се 10 илјади парчиња македонска ендемична пастрмка.

И Македонија се поврзува со природата на Светскиот ден на животната средина

Македонија

Под мотото Поврзување на луѓето со природата во Македонија се одбележа Светскиот ден на животната средина - 5 Јуни.

По 11 години во Македонија фотографирано младенче од рис

Македонија

За првпат после 11 години истражување на балканскиот рис, тимот на Македонско еколошко друштво во Македонија успеа да фотографира младо од рис.

Заврши пријавувањето за фото натпреварот на Екологист.мк

Македонија

Заврши пријавувањето за фото натпревaрот на Екологист.мк.

Македонски и бугарски земјоделци ќе станат нова генерација органски фармери

Македонија

Македонски и бугарски земјоделци преку обука учат за премин од традиционално кон сертифицирано органско производство на храна, во рамки на проектот „Произведувај органски-пакувај еколошки“, што здружението Граѓански центар за одржлив развој „ЕГРИ“ од Крива Паланка го имплементира со здружението „НИЕ“ од Ќустендил, Бугарија.

Викендов искачување на Титов Врв

Македонија

Планинарскиот клуб „Љуботен“ од Тетово по 36-ти пат викендов ќе го организира традиционалното искачување „Титов Врв“.

Во јуни почнува изградбата на колекторскиот систем во Кочани

Македонија

Подготвителните активности за почеток на проектот за изградба на колекторот и станицата за прочистување на отпадни води во Кочани се завршени.

Последни вести

Grid List

Џиновски балон од пластични ќеси ќе ја придружува иницијативата Книги за ѓубре

Балкан

In Love We Trash - огромен балон од користени пластични кеси ќе се надува пред Споменикот на советската армија на 22 април по повод петтото издание на иницијативата „Книги за ѓубре“.

Птиците и пчелите имаат совесност како и луѓето

Свет

Луѓето не се единствени суштества кои имаат работна етика и чувствуваат одговорност.