mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

Истражување: Малите китови си шепотат со своите мајки

Истражување: Малите китови си шепотат со своите мајки

Типографија

Со цел да избегнат потенцијални напади од грабливци, малечките грбави китови им „шепотат“ на своите мајки, односно имаат своја посебна „тивка“ комуникација, велат резултатите од едно ново научно истражување.

  • Китовите женки и нивните младенчиња не сакаат кога некој ги „прислушкува“. Потенцијалните грабливци, како што е китот убиец, можат да ја чујат нивната комуникација и на тој начин пронаоѓаат младенче - објаснува Симоне Видесен, предводничка на тимот истражувачи од Данска и Австралија.

Китовите се познати по гласните звуци кои ги испуштаат како повик кон другите припадници на својот вид.   

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет