mksqen
09
Чет, Дек
0 Нови / 7 дена

Научниците се залагаат за ревизија на семејното стебло на диносаурусите

Научниците се залагаат за ревизија на семејното стебло на диносаурусите

Типографија

Научниците ја доведоа во прашање класификацијата од пред повеќе од 100 години за диносаурусите и се залагаат за ревизија на нивното семејно стебло.

Долго се сметало дека диносаурусите биле џиновски рептили. Како со текот на времето се наоѓале фосили, научниците препознавале морфолошки различности меѓу диносаурусите, што ги навело на став дека не биле сите рептили, ниту пак биле џинови.

Научниците тогаш одлучиле да ги поделат во две групи и тоа месојадни и тревопасни. Таа класификација е востановена пред повеќе од 100 години.

Припадноста на едната или на другата група зависи од обликот на карличната коска. Месојадните имале карлица кон напред, а другите имале карлични коски како птица, односно кон позади.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет