mksqen
09
Чет, Дек
0 Нови / 7 дена

Во Индија откриени минијатурни жаби

Во Индија откриени минијатурни жаби

Типографија

Научници на југот на Индија откриле четири нови видови на минијатурни жаби.

Жабите се со големина на нокт на човечки прст. Научниците поминале пет години во истражување на бујната фауна во планинскиот дел на западен Гетс на југозападот на Индија.

  • Минијатурните жаби се локално распространети, но веројатно се незабележани поради големината - вели Сонали Гарг.

Жабите се долги 15,4 милиметри, а живеат во влажната шумска вегетација.

Покрај овие минијатурни жаби научниците откриле и три видови на ноќни жаби кои се различни од останатите. Ноќните жаби пред 70 до 80 милиони години припаѓале на посебна група.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет