mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

Шведска финансира иновативни технологии на нови пазари

Шведска финансира иновативни технологии на нови пазари

Типографија

Шведската агенција за регионален и економски раст е во потрага на кандидати со иновативна технологија за својата демо програма за животната средина. Србија и Босна и Херцеговина се наоѓаат на листата меѓу земјите кои можат да аплицираат за средства како купувачи.

Програмата за животна средина поддржува еколошки претприемачи кои нудат производи од чиста технологија, системи, процеси и услуги за нови пазари, како што се наведува во повикот за апликации објавени на веб страната на Агенцијата. Таа, исто така финансира увоз на нови технологии.

Програмата нуди два вида на финансирање и тоа планирање Грантови и демонстрациони проекти. Поранешниот се доделува за помош на претприемачите кои истражуваат нови пазари и истражување на влијанието на нивната технологија врз животната средина и намалување на сиромаштијата, додека вториот ги поддржува локалните актери за увоз на технологии кои нудат решенија за локалните еколошки предизвици. Меѓу 11-те земји на листата на купувачите на нови технологии, се Босна и Херцеговина и Србија од Западен Балкан.

Предложените производи, системи, процеси и услуги треба да нудат предности во однос на конкурентските решенија во областите на фокусот, вклучувајќи и вода, канализација, екосистемските услуги, енергија и урбан развој.

За да се квалификува за програмата, главниот апликант мора да биде една компанија или организација со седиште надвор од останатите 11 земји, додека нејзиниот партнер организација мора да биде законски регистрирани во земјата каде што ќе се спроведува проектот. Програмата особено ги поттикнува апликациите од мали и средни претпријатија со најмалку тројца вработени. Повикот за пријавување е отворен до 28 февруари 2017 година. Шведската агенција за економски и регионален развој објавува два повика за апликации годишно од 2016 до 2018 година. Програмата за животна средина е финансирана од Шведската агенција за меѓународен развој и соработка (Sida) од 2007 година.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет