mksqen
26
Сре, Јан
0 Нови / 7 дена

Автобус без возач ќе сообраќа по улиците на Париз

Автобус без возач ќе сообраќа по улиците на Париз

Типографија

Со цел да се намали градското загадување, Париз воведе кодирани налепници. На тој начин ќе се намали бројот на автомобили во градот, а исто така пушти во промет и автобус што сообраќа без возач.

Имено, станува збор за возило со бренд назнака ЕЗ-10, коешто работи и се движи со помош на сензори и камери. Засега, возењето е експериментално, соопштија локалните власти.

Сличен експеримент се спроведува и во градот Лион.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет