mksqen
09
Чет, Дек
0 Нови / 7 дена

Земјоделство во шуми

Земјоделство во шуми

Типографија

Да се прехрани се побројното население во светот е голем предизвик за земјоделските истражувачи и за агробизнисот, а решението се гледа развој на високоприносни сорти.

Една третина од светската копнена територија се користи за производство на храна. Оваа површина веројатно ќе се прошири, што доведува до уништување на шумите, загубата на живеалиштата, и слабеење на суштинските екосистемски услуги.

За решавање на овие и на други проблеми се промовира неконвенционално решение агрошумарство . Тоа е намерна комбинација на дрвја и грмушки со култури или добиток. Истражувањето е опишано како агрошумарство во пет практики. Првата е сечење на лејата каде културите се засадени меѓу редовите на дрвјата. Потоа на дрвјата им се додава систем на пасишта. Третата практика е дрвјата да се насадени на рабовите од полето и покрај реките. Потоа треба дрвјата да се насадени во близина на ветровити полиња.  Шумското земјоделство е добро за одгледување на производи како што се печурки, женшен, или украсни дрвја.


BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет