mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

Традиционално искачување на највисокиот врв, Голем Кораб

Традиционално искачување на највисокиот врв, Голем Кораб

Типографија

Неколку илјади планинари од земјава и од странство денеска се искачуваат на Голем Кораб, највисокиот планински врв во Македонија.

Оваа планинарска акција се одржува секоја година, традиционално во последниот викенд пред Денот на независноста, 8-ми Септември.

Со 2.764 метри надморска висина, Голем Кораб е највисоката точка и на Македонија и на Албанија. Бидејќи се наоѓа на граничната линија, може да се освои само на организирано искачување. Планинарите тргнуваат од караулата Стрезимир, и во зависност од физичката подготвеност, потребни им се од два до пет часа за да стигнат до врвот.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Македонија