mksqen
20
Пон, Сеп
0 Нови / 7 дена

Потпишан меморандум за соработка за енергетска ефикасност

Потпишан меморандум за соработка за енергетска ефикасност

Типографија

Агенцијата за енергетика на Македонија ќе ја унапредува соработката со ИМЕ програмата во областа на енергетската ефикасност.

Меморандумот за ефикасна, континуирана и координирана соработка го потпишаа директорот на Агенцијата за енергетика на Македонија Александар Дуковски и директорката на Програмата за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) Розанди Лоу.

Меморандумот, како што соопштуваат, се однесува на координација на активностите за развој на модел за нудење енергетски услуги во Македонија и потребните законски измени за операционализација на тој модел.

  • Се надевам дека швајцарските искуства во енергетската ефикасност ќе помогнат во развојот на овој сектор во Македонија. Програмата за зголемување на пазарната вработливост веќе направи  анализа на секторот, како и на можностите за развој во оваа област, а веќе почнавме и конкретни активности за подобрување на енергетската активност во хотелиерството. Со овој Меморандум ќе се продлабочи нашата соработка со Агенцијата за енергетика како клучен фактор за развој на овој сектор - изјави Розанди Лоу, програмски директор на ИМЕ.

Соработката меѓу ИМЕ програмата и Агенцијата за енергетика вклучува стручна помош за изработка на анализа за енергетски услуги во јавниот сектор и потенцијалите за давателите на енергетски услуги, развој на модели за тендерски постапки за енергетските услуги, поддршка за промена на законодавството за имплементација на овие модели, како и промоција на добрите практики за тендерските постапки за енергетските услуги.

Според директорот Дуковски, Агенцијата се фокусира на зголемена соработка со чинителите во енергетскиот сектор, како во Македонија, така и надвор од неа.

  • Со потпишување на овој меморандум за соработка помеѓу Агенцијата за енергетика на Македонија и Програмата за зголемување на пазарната вработливост се продлабочува веќе добрата соработката меѓу нас и очекуваме дека наскоро ќе има видливи резултати во реална имплементација на мерки за енергетска ефикасност од страна на компании кои ќе работат според моделот за нудење на услуги за подобрување на енергетската ефикасност во секторите каде енергетската интензивност е најголема - истакнува Александар Дуковски.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Македонија