mksqen
09
Чет, Дек
0 Нови / 7 дена

Штети кај овошките од ниските температури во Кумановско

Штети кај овошките од ниските температури во Кумановско

Типографија

Снегот е добредојден за есенските посеви, поволно влијае врз влажноста на почвата и ги заштитува од измрзнување, но, како што велат од Здружението на земјоделци од Куманово,  штета предизвикаа ниските температури, кај овошките и лозовите насади.

  • Од крајот на завршувањето на есенската сеидба до јануари имаше долг период на суша во Кумановско, немаше врнежи, па затоа снегот е поволен за есенските посеви - вели претседателот на здружението  Момчило Трајковски.

Во Кумановско се посеани над 80 отсто од планираните површини. Според Подрачната единица на Министерството за земјоделство, во општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане за есенска сеидба беа предвидени 21.150 хектари од кои 11 илјади со пченица, 6.850 со јачмен, 300 со рж и 1.250 со фуражни култури.

Под овошје, пак, се 80 хектари. Од здружението информираат дека се уште нема проценка колкави се штетите од ниските температури и дека допрва ќе се утврдуваат.

  • Кај овошките има одредени штети. Пријавуваат оние кои одгледуваат, но проценката ќе покаже колкави се - нагласи Трајковски. 

Во здружението се регистрирани околу три илјади земјоделци од општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Македонија