mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

Албанија со два милиони долари ќе спасува лагуна од климатски промени

Албанија со два милиони долари ќе спасува лагуна од климатски промени

Типографија

Министерството за животна средина на Албанија почнува проект за да ја спаси лагуната Куне-Ваин од уништување предизвикано од климатските промени. Со проектот таа треба подобро да се приспособи на промените.

Министерот Кока изјавил дека лагуната е една од најпогодените области во земјата, каде што екосистемот се нарушува поради ерозија и други ефекти од климатските промени. Тој повика на тесна соработка меѓу експертите, локалната самоуправа и жителите за да се спаси ова значајно место. Осоено апелираше до компаниите што работат во областа да не ја нарушуваат животната средина и да не ја уништуваат лагуната.

Проектот чини два милиони долари и е обезбеден преку Глобалниот фонд за животна средина (ГЕФ) и албанското министерство.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан