mksqen
09
Вто, Авг
0 Нови / 7 дена

ЕУ го помага спречувањето поплава во Сурчин

ЕУ го помага спречувањето поплава во Сурчин

Типографија

Во белградската приградска населба Сурчин се работи на унапредување на системот за заштита од поплава кој го финансира ЕУ преку Програмата за помош на поплавените подрачја во Србија.

Работите на системот ќе траат до крајот на овој месец.

Европската Унија има наменето 441.500 евра за чистење на 64 километри канали во Сурчин и Обреновец, а работите ги изведува Австриската агенција за развој.

  • Со работите е опфатено чистење на 21 километар во Сурчин и повеќе од 40 километри во Обреновец. До сега унапреден е капацитетот на 11 пумпи за вода во Обреновец, а во план е обнова и на пумпите во сурчинската населба Прогар - вели менаџерот на Фабио Драго.

ЕУ и помага на Србија во обнова на последиците од поплавата од мај и септември 2014 година со повеќе од 170 милиони евра од претпристапните фондови ИПА 2012 и ИПА 2014, како и Фонда солидарност.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан