mksqen
27
Саб, Ное
0 Нови / 7 дена

Статкрафт инвестираше 150 милиони евра за изградба на хидроелектраната Моглице

Статкрафт инвестираше 150 милиони евра за изградба на хидроелектраната Моглице

Типографија

Норвешката компанија Статкрафт инвестираше 150 милиони евра за изградба на хидроелектричната централа Моглице, која е втора централа на реката Девол во југоисточниот дел на Албанија.

Дополнителни 150 милиони евра ќе бидат инвестирани пред завршување на проектот кој се очекува да биде во 2018 година. Фабриката ќе има инсталирана моќност од 183 мегавати и годишно производство од 455 гигават часови.

Досега норвешката компанија Статкрафт инвестираше 150 милиони евра во изградба на хидроелектричната централа Моглице, својата втора централа на реката Девол во југоисточниот дел на Албанија.

  • Компанијата има највисоки еколошки стандарди. Во исто време, албанската влада работи на тоа да се решат некои инфраструктурни проблеми - велат од компанијата.

Браната на 150 метри ќе биде една од највисоките во светот, а ќе има и 11 километри долг тунел. Околу 1.200 работници и техничари се вклучени во неговата изградба.

На крајот на септември 2016 година Статкрафт почна со производство на електрична енергија во хидроцентралата Бања, првиот објект изграден во рамките на проектот Девол хидроцентрали. Со капацитет од 73 мегавати и годишно производство од 174 гигават часови, Бања има производство на пет отсто од вкупната енергија во Албанија.

Фабриката има висока брана од 80 метри и резервоар способен да држи 391 милијарди литри вода, со површина од 14 квадратни километри.

Двете хидроцентрали треба заеднички да произведуваат 629 гигават часови годишно, што е еквивалентно на 17 проценти од производството на електрична енергија во Албанија. Норвешката компанија инвестира вкупно 535 милиони евра за реализација на овој проект.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан