mksqen
01
Нед, Авг
0 Нови / 7 дена

ЕУ даде пет милиони евра за борба против енергетската сиромаштија во Словенија

ЕУ даде пет милиони евра за борба против енергетската сиромаштија во Словенија

Типографија

Европската Унија обезбедува пет милиони евра за да им помогне на 500 домаќинства со ниски приходи во Словенија да се справат со енергетската сиромаштија, но таа и понатаму останува голем проблем во текот на ладните периоди.

  • Главната причина за енергетската сиромаштија се енергетски неефикасни и слабо изолирани домови. Оперативната програма за европска политика на кохезија за 2014-2020 година обезбедува пет милиони евра за справување со енергетската сиромаштија со субвенционирање на мерки за енергетска ефикасност за 500 домаќинства со ниски приходи  - вели заменик-директор на Министерството за инфраструктура и Дирекција за енергија, Јоже Димник.

Во Словенија има се повеќе и повеќе енергетски сиромашни домаќинства, што е резултат на зголемувањето на цените на енергијата кои го надминуваат приходот, велат учесниците на конференцијата „Енергетска сиромаштија: решенија за практични и структурни нивоа“  во Љубљана.

Конференцијата беше организирана како дел од REACH (Намалување на користењето на енергија и промена на навиките) програма, со цел да се поврзат и да се олесни дијалогот меѓу секторите енергија, социјала, животната средина и здравјето на луѓето.

Мерките за зголемување на енергетската ефикасност на зградите и нивната енергетска рехабилитација биле означени како клучни за намалување на енергетската сиромаштија. Исто така, потребно е да се реши проблемот на високите инвестициски трошоци за енергетска рехабилитација и да се изменат или дополнат постоечките финансирање на мерки за енергетска ефикасност. Во прилог на замена на неефикасни системи за греење и изолација, ладилници, фрижидери и бојлери, едукацијата на јавноста за соодветна употреба на енергија во домаќинствата е потребно.

Во Словенија веќе има голем број на програми кои се однесуваат на енергетската сиромаштија. Советот за слободна енергија, кој првично беше понуден преку проектот на REACH сега е достапен на национално ниво преку ENSVET мрежата. Преку неа, домаќинствата исто така добиваат бесплатни пакет на уреди за да се намали потрошувачката на енергија и вода во вредност од околу 30 евра. Екосклад обезбедува дополнителни програми, вклучувајќи и целосно финансирање за енергетска рехабилитација на згради за социјално загрозените домаќинства кои живеат во станбени згради.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан