mksqen
26
Сре, Јан
0 Нови / 7 дена

Висока загаденост на воздухот во Приштина

Висока загаденост на воздухот во Приштина

Типографија

Воздухот во Косово подолго време е загаден, но во Приштина периодов загаденоста е далеку над дозволеното ниво.

Властите на Косово ги повикаа граѓаните да избегнуваат да се движат на отворено, особено во понаселените области.

Кога индексот на квалитетот на воздухот изнесува 50 ПМ честички, се смета за нормален. Во косовскиот главен град деновиве беа измерени 242 ПМ честички, што значи дека таму воздухот е доста опасен по здравјето.

Главни причинители за загадувањето на воздухот во Косово се ТЕЦ Обилиќ, автомобилите и запалливите материи.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан