mksqen
23
Саб, Окт
0 Нови / 7 дена

Албанија ќе формира Агенција за енергетска ефикасност

Албанија ќе формира Агенција за енергетска ефикасност

Типографија

Агенција за енергетска ефикасност ќе биде воведена во Албанија со главна цел за спроведување на политиките и мерките со кои се промовира енергетската ефикасност.

Одлуката за основање на Агенција за енергетска ефикасност (AEE) беше одобрена од страна на Владата.

Една од главните задачи на Агенцијата ќе биде да се подготви и да се следи Националниот акционен план за енергетска ефикасност (НАПЕЕ), заедно со спроведување и следење на други политики и програми во насока на енергетската ефикасност во секторот станбени услуги, индустријата, транспортот и земјоделството.

Од своето седиште во Тирана, AEE ќе соработува со централната и локалната власт и други лица, како што се невладините организации за спроведување на мерките за промовирање на ефикасно користење на енергијата.

AEE ќе ги советува крајните корисници на Програмата за енергетска ефикасност и поддршка на кампањи за подигање на свеста во прилог на подготовка и предлагање на потребните подзаконски акти кои ќе ја промовираат енергетската ефикасност во согласност со постоечките закони.

Во согласност со Енергетската заедница, Албанија има постигнато напредок во оваа област со донесувањето на Законот за енергетска ефикасност и нацрти на други закони за енергетска ефикасност.

Формирањето на AEE ќе се финансира од државниот буџет е една од мерките поддржани од страна на Енергетската заедница, како дел од институционалната и финансиската рамка. Покрај средствата од државниот буџет, AEE е дозволено да добие средства од други извори, како донации и со обезбедување на услуги на трети страни.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан