mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

ЕБОР со поддршка на проекти за обновлива енергија во Грција

ЕБОР со поддршка на проекти за обновлива енергија во Грција

Типографија

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ќе ја поддржи една од водечките грчки обновливи енергетски компании Терна енергија со 50 милиони евра за развој на проекти во Централна Грција.

Терна енергија ќе инвестира вкупно 60 милиони евра во развој, изградба и работа на проекти за обновлива енергија во Грција. Еден од проектите е развојот на 48 мегаватни ветерни фарми во централна Грција, објави ЕБОР.

  • Терна енергетика е пионер во развојот на обновливите извори на енергија со 20 години искуство на работа во Грција, Соединетите Американски Држави, Полска и Бугарија. Новиот проект ќе додаде 48 до 738 мегаватна инсталирана моќност на компанијата, која се очекува да надмине 1.000 мегавати во текот на следните неколку години - вели Емануел Марагоудакис, главен извршен директор на Терна енергија.

За да го зголеми потенцијалот на Грција за обновливите извори на енергија, ЕБОР ќе ги поддржи овие проекти со 50 милиони евра, додека 10 милиони евра ќе бидат обезбедени од страна на Банката Пиреја.

  • Оваа трансакција е првата нашата инвестиција во грчкиот сектор за електрична енергија, но тоа, исто така, го означува преминот во нова пазарна шема за обновливите извори на енергија, која им помага во реализација на чиста енергија на крајните корисници по пониска цена. Ние сме многу среќни за поддршката на овие проекти и се надеваме дека оваа инвестиција ќе ги постави темелите за подлабоко инволвирање во грчкиот пазар на електрична енергија - вели Нандита Паршад, директор на ЕБОР за сила и енергија.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан