mksqen
22
Пет, Окт
0 Нови / 7 дена

Во Грција уловена опасна риба чиј отров може да убие 30 луѓе

Во Грција уловена опасна риба чиј отров може да убие 30 луѓе

Типографија

Во Грција, на островот Крит, е уловена опасна риба, чиј отров може да убие 30 луѓе.

Рибата е од видот лагокефал (Lagocephalus sceleratus). Уловениот примерок е со големина од околу половина метар. Лагокефалот, кој се среќава источно од островот Крит, но и во други области на Грција, е вториот најтоксичен животински примерок на планетата. Тој е исклучителен предатор, претставува голема закана за екосистемот и е многу опасен за луѓето.

Рибата има отров што може да убие 30 луѓе и нема познат противотров. Лагокефалот се среќава главно во Индискиот и Тихиот Океан. Во 2003 година, сепак се појави во Медитеранот и Егејското Море.

Доколку се конзумира пред да се отстрани делот каде е отровот тетродотоксин, може да предизвика респираторни нарушувања, проблеми во моторниот систем, мускулна парализа, па дури и смрт.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан