mksqen
01
Нед, Авг
0 Нови / 7 дена

Извештај: кој колку енергија треба да заштеди на Балканот

Извештај: кој колку енергија треба да заштеди на Балканот

Типографија

Шесте земји од Западен Балкан имаат огромен потенцијал за енергетска ефикасност и се посветени на усвојување на европските параметри за поддршка на зелените инвестиции.

Инвестициски фонд за Западен Балкан, во неодамнешна студија проценил дека овој регион енергетскиот интензитет е 1,6 до 3 пати повисоки од тој во земјите на Европската унија. Во согласност со Енергетската заедница, до 2020 година ќе треба да се заштедат околу 805 милиони евра од ефикасно користење на енергијата.

Европската комисија ја формира фонд од областа на енергетска ефикасност за Балканот, Турција и за Источниот регион, кој изнесува 310 милиони евра.

Најтешка задача ќе има Србија, која ќе треба да ја намали потрошувачката на енергија за 952 гигават-часови годишно, а најлесна Албанија, само 2 гигават-часа. Македонија ќе треба да заштеди 116. Што се однесува до емисиите на јаглерод-диоксид, најмногу напор ќе треба да вложи Босна и Херцеговина, да ги намали за 346 килотони годишно, а најмалку Црна Гора и Косово, само 9 односно 17 килотони. Македонија треба да ги намали за 119 килотони.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан