mksqen

Властите бараат 23 кинески градови да прогласат црвено ниво на опасност

Властите бараат 23 кинески градови да прогласат црвено ниво на опасност

Типографија

Кинеското Министерство за заштита на животната средина побара од 23 градови во северниот дел од земјата, меѓу кои и Пекинг, да прогласат „црвено ниво на опасност“, што е највисок степен на еколошка закана, поради големото загадување на воздухот од почетокот на есента.

Во девет градови на локалните власти им беше укажано да прогласат пониско, портокалово ниво на опасност.

„Црвено ниво на опасност“ се прогласува во кинеските градови доколку количеството на тврдите честици во воздухот ја надмине 12 или повеќе пати дозволената граница.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет