mksqen
20
Сре, Окт
0 Нови / 7 дена

Србија ќе добие еден милион евра од ЕУ за борба против климатските промени

Србија ќе добие еден милион евра од ЕУ за борба против климатските промени

Типографија

ЕУ преку претпристапните фондови ќе финансира еден милион евра за проект во Србија, насловен како „Стратегија за климатските промени со план за дејствување“ и ќе трае 18 месеци.

На конференција во Стопанската комора на Србија е истакнато дека целта на проектот е да се подготви стратегија за борба против климатските промени и план за дејствување на Министерството за земјоделство и заштита на животната средина.

Шефот на делегацијата на ЕУ во Србија, Мајкл Девенпорт изјави дека приоритет на ЕУ е намалување на последиците од климатските промени, додавајќи дека Србија е важен партнер во тој однос. Тој нагласи дека ЕУ има обврска да ја намали емисијата на штетни гасови со ефект на стаклена градина за 20 отсто до 2020 година, а до 2050 година тоа намалување да достигне над 80 проценти.

Вкупната помош на ЕУ за Србија, која е наменета за животната средина од 2000 до 2016 година е околу 700 милиони евра, а планираната идна помош во таа област се оценува на 42,5 милиони евра.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан